Byutvikling

Veggmalerne

Thor Heyerdahl. Ingvar Ambjørnsen. Carl Nesjar. Tre er på plass.

Larviks æresborgere sprayes fast på store vegger i sentrum.
Nå gjenstår å finne gode vegger til Arne Nordheim og Antonio Bibalo.

Du har sikkert lagt merke til de iøynefallende portrettene. Graffiti-kunstnerne Mathis Anvik, Thorvald Heum og Kim Kolstad er trioen som har tryllet frem æresborgerne på store veggflater, såkalte murials. De er en del av kunstnerkollektivet Polykrom, med kunstnere fra Norge og Tyskland, men også andre steder i verden.

Etter at Polykrom ble dannet i 2016 sluttet Mathis i sin jobb og begynte å jobbe sammen med Kim og Thorvald på fulltid.

– Vi ønsket å skille arbeidet med russebusser og de andre jobbene vi gjør, forklarer Mathis Anvik, som i likhet med Thorvald Heum er fra Larvik. Kim Kolstad er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Sandefjord som 14-åring. Han møtte Mathis Anvik da de gikk på Gloppe videregående skole.

Graffitikunstnerne bak æresborger-portrettene er gode venner og tilbringer mye tid sammen. f.v. Thorvald Heum, Mathis Anvik og Kim Kolstad.

Sette farge på byen
Gillian Hockly er ByLab-prosjektleder i Larvik kommune. Hun forteller at utgangspunktet for at man satte i gang med disse prosjektene var mange tilbakemeldinger fra ungdom som synes at byen var så grå. I arbeidet med å gjøre den mer fargerik kom idéen om å male æresborgerne.

ByLab søkte og fikk midler fra Sparebankstiftelsen DNB. Ringnes Farris, Grandkvartalet, Peder Haakestad og Bach Johansen har også bidratt med midler.

Starten på Polykrom kom etter at Gillian Hockly tok kontakt. Da hadde guttene akkurat gjort seg bemerket med å male en 400 kvm stor vegg i Sandefjord. Senere har de også malt en vegg på Torp.

Guttene skryter av miljøarbeider Ørnulf Jenssen i Larvik kommune, som for mange år siden tok tak i taggeproblemet i byen og lot ungdommene utfolde seg og male i den gamle brannstasjonen. – Han er vår æresborger og kunne fortjent en egen vegg. Han skal ha mye av æren for at vi driver med dette. Hobbyen har også blitt vårt levebrød, sier guttene.

SETTER FARGE PÅ BYEN: Thor Heyerdahl var først ut, og fra sin plassering ved Grand Hotel kan han skue utover indre havn og videre ut i horisonten.

Ambjørnsen valgte selv
De tre graffitikunstnere har nå over 20 års erfaring med kunstformen. De siste ti årene har de tatt betalte oppdrag og skaffet seg et stort nettverk over hele verden.

– Vi er veldig gode venner og maler mange ting sammen, forteller Thorvald Heum.

Den største delen av jobben med bildene av æresborgerne ligger i forberedelsene. Det skal finnes bilder som skal passe til veggen og være representativ for personen.

– Ingvar Ambjørnsen var selv med på å plukke ut bildet som skulle brukes. Det er kult at han har vært med i utvelgelsen, synes guttene.

Når bildet og uttrykket er valgt, lages det ferdige designet etter hvordan veggen ser ut. Først skisses det opp og så begynner de å male. Guttene har merket stor utvikling mens arbeidet har pågått, fra Thor Heyerdahl fikk utsikt over Larviksfjorden i august 2016 til Carl Nesjar ble ferdigstilt i september.

Mangler to vegger
– Vi er utrolig fornøyd med resultatet. Det blir bedre for hver gang. Det har vært en stigning i kvaliteten på det vi har levert. Før dette prosjektet hadde vi ikke malt så mange kjempestore vegger. Alle veggene er bra, men vi synes vi har lært underveis, sier de.

 Nå gjenstår det bare å finne veggene til de to siste bildene.

Ingvar Ambjørnsen var selv med på å plukke ut bildet som skulle brukes. Det er kult at han har vært med i utvelgelsen, synes guttene.
Portrettet av Carl Nesjar ble ferdigstilt i september. Nå gjenstår bare de to siste æresborgerne, Arne Nordheim og Antonio Bibalo