Fritid

Studio Nille - strippet for ballerinanykker

Studio Nille har 600 elever, 14 ansatte og er en stor kulturinstitusjon i nærmiljøet. Foto: Studio Nille
Danser du? Lurt! Med lette trinn og rytme i sjelen, stresser du mindre og lever lengre – rettere sagt: Du lever lengre i Larvik!

Med det samme musikken settes på, toner bekymringene ut. Nå er det bare å velge, grasiøse bevegelser, ekstrem workout eller trinn med tradisjon? Uansett danseform er kroppen din det viktigste instrumentet. Elin Rusti (50) har vokst opp på sin mors danseskole og har jobbet som profesjonell danser ved flere av teatre i Oslo. I 2003 ble hun daglig leder av Studio Nille. For henne er argumentene klare:

- Du lærer deg koordinasjon, selvdisiplin og arbeidsmoral.

Samtidig som kroppen selvsagt står i sentrum, er det på Studio Nille ikke fokus på hvordan du ser ut, men snarere hvordan du er på plass i den kroppen du har.

 

STUDIO NILLE

  • 600 elever og 14 ansatte -  en stor kulturinstitusjon i nærmiljøet.

  • Pedagoger med danseutdanning på høyskolenivå el. tilsvarende, 
    noe som sikrer en god, faglig kvalitet på undervisningen.

  • stedet for deg som vil ha en hobby og for deg som vil utvikle dansen til
    en mer omfattende interesse. Dansen gir deg muligheter til å oppleve noe
    mer enn bare å bli svett og sliten. Vi har partier for barn, ungdom, voksne.

www.studionille.no

 Rompeknip
– Du skal knipe rompa som om du holder en tikroning!
Kaja Lauten (37)  pedagog og kunstnerisk leder ved Studio Nille, tyr gjerne til morsomme metaforer. Dans skal være gøy og en av de største utfordringene er å få vanskelige bevegelser til å se lette ut. For å få til dette kreves presisjon.

Kaja instruerer: – Tærne ut, magen inn, riktig balanse, gjør det fint og behagelig å se på! 

Nå viser forskningen at en bedre fysisk holdning har en positiv innvirkning også på vår mentale innstilling, - holdningen til selve livet. Unge jenter som praktiserer dans ved siden av studiene, presterer bedre og får bedre resultater, de blir sterkere både fysisk og psykisk. Kaja og Elin ser også den mørke siden av medaljen. I så måte har dansekulturen et litt skummelt rykte.

 

 

Kropp og kritikk
– De fleste som virkelig satser på dansen og blir dansere på heltid, har vært igjennom mange, mange nedturer. Hvis de blir ikke funnet gode nok, er det lett å ta dette veldig personlig, du så å si kjenner kritikken på egen kropp.

Elin Rusti mener likevel at det kan være sunt å strekke egne grenser. Kanskje feiler eller faller du, men hva gjør vel det?

– Tenk så mange ganger i livet du må takle motgang. Det kan være et studie du ikke kom inn på, en jobb du ikke fikk eller en kjæreste som svarte nei. En audition er en flott sjanse å bygge et stabilt selvbilde på, dansen gir deg ballast og gjør deg godt rusta til å ta takle de skuffelsene som livet består av.

Kaja nikker:

– Du har lært deg at du ikke dør av et nederlag, får en knagg å henge erfaringen på, og reiser deg raskere.

Det sies at personer som driver med dans, eller har danset, stiller sterkere når de skal søke jobber, ikke bare innen kulturlivet, men i alle bransjer. Dette overrasker ikke Elin Rusti:

–  I dansen lærer du selvdisiplin, du må passe på deg selv, men også kjenne din plass, og forholde deg til de andre i rommet. Stiller du ikke opp, går det ut over helheten. Disse erfaringene gjør at du i andre sammenhenger får lavt fravær og høy arbeidsmoral.

Kaja Lauten legger til et viktig element:

– Du lærer deg å improvisere. Du er nødt til å gå inn i en rolle og kan ikke ta deg selv så høytidelig.

"I dansen lærer du selvdisiplin, du må passe på deg selv, men også kjenne din plass, og forholde deg til de andre i rommet. Stiller du ikke opp, går det ut over helheten."
Fra Studio Nillles juleforestilling "Minner - livets øyeblikk" på Bølgen kulturhus. Foto: Studio Nille

Dans en ost
Elin og Kaja rister på hodene sine når det tenker på alle typer kostyme de har trukket på både barn og voksne. Til fjorårets juleforestilling var det eksempelvis noen 12-åringer som måtte være ost.

På Studio Nille er det bare de færreste som får lov å være prima ballerina, og noen primadonnanykker er det ikke rom for. 

– Hva kostyme angår, vil det alltid være noen kameler å svelge, sier Kaja som stadig må berolige klassene sine; – Kanskje ser det rart ut, men det blir garantert fint for forestillingen, fint på avstand og danne en lekker scene når du ser den fra salen.

På Studio Nille vektlegges dermed den minste lille justering, samtidig som elevene lærer å tenke stort.

"Hva kostyme angår, vil det alltid være noen kameler å svelge. Til fjorårets juleforestilling var det eksempelvis noen 12-åringer som måtte være ost."

Preventive trinn
Dans kan bremse aldringsprosessen og virke preventivt med tanke på Alzheimer, dårlig husk og nedstemthet. Dette viser nyere forskning.

– Endelig får jeg en sjanse til å tilby dans til alle aldersgrupper, jubler Elin Rusti ved Studio Nille.

Denne våren setter hun i gang prosjektet og forestillingen «Patina – å eldes med glans « der damer fra 67 til 90 år deltar på scenen og trener til dette en gang i uken.

Arne Fagerholt, danseren og koreografen som har skrevet og laget den opprinnelige danseforestillingen PATINA, startet prosjektet i Orkdal, Trøndelag.  Det var 28 eldre damer med og hadde enorm suksess med forestillingen for et par år siden. Hele 38 forestillinger på 16 ulike scener i Norge og USA resulterte i stor oppmerksomhet. Forestillingen Har vært satt opp i Haugesund og Bærum tidligere. Nå har studio Nille kjøpt rettighetene og Elin Rusti er prøveleder. I Larvik har vi spreke damer!  32 damer har meldt seg på og øver nå  til forestillingen « Patina – å eldes med glans» som settes opp på Bølgen kulturhus februar 2017. Det tar tid å lære alle trinnene og bevegelsene.

Elin Rusti understreker at de samme fordelene ved å danse også gjelder dem som er litt opp i åra. – Nå er det deres tur til å blomstre!

Foto: Studio Nille

Aktiv alderdom
Tilbudet Seniordans som Larvik har og som Patina er myntet på, er bygget på rein danseglede, men får også støtte fra forskningen. Når du danser jobber hjernen på høy gear.  Rettere sagt hippocampus. Dette er området i hjernen for både kort- og langtidsminne.

Tidligere trodde man hjernecellene ikke fornyet seg og at de med alderen derfor på sett og vis ble brukt opp. Nå vet vi bedre. Hvis hippocampus stadig aktiviseres, kan dette bidra til å styrke evnen til å huske. Til dette viser det seg at dans er den perfekte aktivitet. Bevegelse som følger et fast mønster, utfordrer deg både psykisk og fysisk. Du tvinges til å huske trinnene og må få kroppen med på leken.

Les også: Maries danseglede