Fritid

Utsikt til horisonten

Larvik er en av fire norske byer med direkte havutsikt - ut i horisonten. Men hva gjør utsikten med oss som mennesker?

– Mennesket er ubevisst styrt av jakten på noe vakkert, noe som gir ro. Dette sier fag- og utviklingsansvarlig Lasse Eriksen ved Farris Bad.

I byens berømte Spa-hotell har han, i snart fem år, jobbet som aromaterapeut og aromatolog. Hans spesialitet er duft. Duften av havet inngår selvsagt også. Duft er en ting, men Lasse er opptatt av å vekke alle sanser og synet av horisonten mener han har en helt spesiell virkning.

– Hver morgen, når jeg kommer inn av disse dørene her på Farris Bad, får jeg den samme wow-opplevelsen som gjestene våre.

For det er nettopp det de sier. Ja, selv mennesker som har ordet i sin makt. Selv mennesker som har vært verden rundt. Mennesker som har sort belte i spa. De finner ikke på noe annet å si enn wow!

LASSES TIPS FOR Å SENKE SKULDRENE I LARVIK

  • Sett deg ned - se utover i horisonten fra Indre havn
  • Ta et havbad
  • Stopp opp - Les diktene i Poesiparken
  • Løft blikket - Se på takmøner 
  • Bruk elementene: havet, sjølufta, bøkeskogen.

Kroppens egen pokal

Mye skyldes utsikten. Arkitektbyrået Halvorsen & Reine tenkte selvsagt på det. At bygget skulle svare til den horisontale linjen mot Danmark. Visjonen bak arkitekturen lød: - Blikket ditt skal sendes mot lyset.

Det er nettopp det Lasse gjør. Han legger håret bak ørene og hviler blikket på Skagerak:

– En dag her er som ha en ukes ferie, når kroppen opplever dette reagerer den med å premiere deg.

Premier i Lasses verden handler ikke om materielle goder. Ikke pokaler eller medaljer. Det handler om hormoner. Positive hormoner som dopamin og endorfiner. Når disse sendes ut er det med et håp om at kropp og sinn skal få oppleve det samme igjen, og igjen. Det er også mye derfor vi får dårlig samvittighet hvis vi trosser kroppens signaler og ikke gjentar handlingen, ikke følger opp. – Ja, jeg vet jeg burde ut, sier vi til oss selv. Ja, jeg vet at det er sunt å isbade. Ja, jeg vet at det er sunt med frisk luft. Ja, jeg vet at det er bra å trene.

Unnskyldningene er så mange, så pompøse, at vi nesten sprekker. Men den eneste vi lurer er oss selv. Vår egen kropp. Hele sanseapparatet holdes for narr. Ikke sjeldent forklarer vi oss med at gode opplevelser koster.

Les mer: 3 larvikskunstnere om utsikt og horisont

Les mer: "Når folk krangler på grunn av utsikt, er det fordi de er redde for en verdiforringelse av egen eiendom, men også fordi det til er knyttet en rekke store følelser til havutsikt"

 

Lasse Eriksen står bak NM i isbading som arrangeres på batteristranda i Larvik hver vinter. Her fra rekordforsøket i 2015. Foto: Jørgen Steffensen
– Helsegevinsten av en fin utsikt er så stor, ja man blir friskere av det, sterkere av det!

Havets helsegevinst

– Koster? Spør Lasse Eriksen. – Ingenting er vel så deilig som å ligge på et svaberg, det er jo helt gratis! Det er også gratis å hvile øynene på horisonten og det er gratis å dyppe sitt legeme i det våte element. Selv er Lasse ingen sommerbader. Til det er havet for kaldt. Men om vinteren, da tar han gjerne et morgenbad. Det virker paradoksalt, men er det ikke. Bader du om sommeren er det for å nyte og kjøle deg ned. Bader du om vinteren er det for energien og gleden. Ikke bare det:

– Ta tiden tilbake, påstår Lasse og peker på et pussig poeng: Når du dypper deg i vann som holder 2 – 3 grader, er plutselig 10 sekunder lang tid! Klokka kan ikke gå fort nok.

Du blir dratt ut av deg selv, du får en utrolig tilstedeværelse hvor himmelen blir blåere, havet blir klarere og alle bekymringer er som vasket vekk. Du føler deg bedre!

Noen ganger holder det likevel med å bare se utover bølgene. En legerapport skrevet av den tyske legen Roger S. Ulrich ” View trought a window” (1984), viser at god utsikt gjør oss friske. Ulrichs undersøkelsene pågikk i en tiårs periode. I løpet av en ti års periode, studerte han rehabiliteringsperioden til pasienter. Resultatene var klare: De pasientene som hadde rom med utsikt, ble fortere friske og fikk dertil færre postoperative problemer. Ikke bare påvirket utsikten de syke, også pleierne og legene trivdes bedre i rom med god utsikt. Lasse Eriksen er ikke i tvil:

– Helsegevinsten av en fin utsikt er så stor, ja man blir friskere av det, sterkere av det!  

Les mer: 5 boligprosjekter med utsikt til havet

Les mer: Forskning.no om helsegevinsten av fin utsikt og vakre omgivelser

Utsikt fra Fritzøe Brygge, Indre Havn i Larvik